19 Eylül 2017 Salı

Barcelona ve Real Madrid Deneyimi

Yaklaşık bir ay önce dünyanın en önemli şehirlerinden Barcelona, Madrid, Paris ve Amsterdam'ı kapsayan 11 günlük bir tatil yapma fırsatı buldum. Tatildeki Barcelona ve Madrid duraklarına uğramadan günler öncesinde Camp Nou ve Santiago Bernabeu stadlarına gitmenin hayallerini kurmaya başlamıştık. Dünyanın en büyük bu iki kulübünün, bu iki ezeli rakibin şanlı tarihine ve muhteşem mabedlerine yapılacak bu ziyaret benim gibi bir futbol manyağı için adeta bir ibadet gibi olacaktı.

Bu yazıda bu gezide yaşadığım deneyimleri iki ezeli rakibi müze, stadyum store gibi bir çok kriterde kıyaslayarak anlatacağım. Konusu forma olan bir sitede biraz konu dışına çıkacak olsam da bu deneyimi sizlerle paylaşacak olmak hem gitmeye fırsat bulamayanlar için güzel bir paylaşım olacak hem de gitmek isteyenler için hazırlık yapma isteği uyandıracaktır.
Öncelikle stadyumları kıyaslayarak işe başlayalım. Camp Nou'nun koltuk sayısı yaklaşık 100 bin iken, Real Madrid'in yaklaşık 80 bin. İlk bakışta koltuk sayısı Camp Nou'nun daha büyük olduğu izlenimini uyandırsa da oraya gidince durum farklı olduğunu görüyorsunuz. Camp Nou yer altına doğru inşa edilmiş bir stadyum olduğundan dışardan oldukça küçük görünüyor. Ayrıca stadın dışı herhangi bir mimarı güzelliğe ve kompaktlığa sahip olmadığından stadın yanından geçerken herhangi bir etkileşime geçemiyorsunuz. Santiago Bernabeu'da bu durum tamamen tersine işliyor. Stadyum dışardan alabildiğince büyük, hatları ve aksları belirgin yani tam bir mabed. Hatta nostaljik bir görünümü olduğundan Madrid şehrinin tarihi dokusunu da bozmuyor.

Bernabeu'nun tüm tribünleri kapalı iken, Camp Nou'nun yalnızca bir tribünü kapalı olması ve aşağı yukarı aynı büyüklükte iki stadyum olmalarına karşın Real Madrid'İn daha az koltuğa sahip olması, Real Madrid'li taraftarların konforunun daha fazla ön planda tutulduğunu gösteriyor. İki stadın tüm tribünlerini gezmiş biri olarak söyleyebilirim ki, bir Barcelona taraftarı olarak Real Madrid'in stadı beni adeta büyüledi.
İki kulübün müzeleri neredeyse aynı büyüklükte olmasına karşın Real Madrid'in müzesindeki kupalar daha iyi tasnif edilmiş. Real Madrid'in müzesi çok aydınlıkken, Barcelona'nın müzesinin zifiri zindan karanlık olduğunu da belirtelim. Şimdi Real Madrid'in 9 Şampiyonlar Ligi kupası var, Barcelona'nın 4 tane var geyiğine hiç girmeyeceğim. Çünkü iki kulübün de yakın tarihte kazandığı şampiyonlar ligi kupası sayıları 4'er tane. 1950'li yıllarda üst üste kazanılmış 5 ş.ligi kupası ve en son kazandıkları ş.ligi kupası 2001 yılındayken, Real Madrid son yıllarda Barcelona'nın gerisinde kalmış durumda.

Real Madrid'in müzesinde kulübün tarihinde giydiği neredeyse bütün formaların gerçeklerini veya gerçeklerin birebirlerini görme fırsatınız varken, Barcelona'da bu durum çok karışık. Bazı yerlerde Altın Toplar, bazı yerlerde ödüller, bazı yerlerde flamalar yani Barcelona'nın müzesindeki objelerde bir sıralama olmadığından, haliyle dikkat dağınıklığı oluyor.
Barcelona müzesinde kulüp tarihi, fotoğraflarla PVC üzerine işlenmiş ve alttan beyaz ışık yansıtılmış. Hatta yukarıdaki fotoğraflarda Barcelona'nın ilk logosu da bu yöntemle gösteriliyor. O fotoğrafa bakarsanız neyden bahsettiğimi daha açık anlayabilirsiniz. Yine Real Madrid müzesinde çekilmiş fotoğraflarda kulübün tarihindeki ilk formalarından bazılarını, gerçek maçlarda kullanılmış futbol ayakkabılarını ve meşin topları da görebilirsiniz. Real Madrid'in müzesindeki Sinevizyon gösterileri ve eski futbolcularla ilgili kısa filmler sizi orada saatlerce tutmaya yetebilir. Real Madrid'in tarihinde oynamış tüm futbolcuların fotoğrafları bir koridorda tek tek gösteriliyorken, Barcelona'nın tüm futbolcularına dokunmatik ekrandan ulaşabiliyorsunuz.
Real Madrid müzesinde 9 şampiyonlar ligi kupası için ayrı bir salon bulunuyor. Bu mekanda yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi finalde giyilen forma ve rakiplerinin forması, maç biletleri, rakipten alınan flama ve finalle alakalı her türlü hatıra mevcut. 1950'li yıllarda oynanan finallerde rakiplerden alınan formaların hatta flamaların günümüze dek saklanması beni çok etkiledi. Tüm bu salonun tam orta yerinde ise 9 Şampiyonlar Ligi kupası mevcut.

Real Madrid bugüne dek bir çok kez logosunda değişikliğe gittiğinden aşağıdaki resimde kulübün logo evrimini gösteren bir tablo bulunmakta.
Şimdi biraz da kulüpleri store bakımından kıyaslayalım. Barcelona'nın store'u Real Madrid'inkinden daha büyük. İki kulübün de storelarının bir katları Adidas ve Nike olan ürünlere ayrılmış. Barcelona'nın store'unu ürün çeşitliliği bakımından ve fiyatların ekonomikliği açısından çok daha güzel buldum. Real Madrid'in store'unda fiyatı 9 euro olan anahtarlıklar gördük. O yüzden storelardan alışveriş yaparken Real Madrid ürünlerini almakta zorlandım. Aşağıdaki fotoğrafta store'dan aldığım ürünleri kıyasladığınızda bu durumu açıkça görebilirsiniz.

Bir de Real Madrid'in store'unda dikkatimi çeken bir şey oldu. Kulüp günlük hayatta giymek için herhangi bir tişört üretmemiş. Bu işi tamamen Adidas'a bırakmış. Ayrıca üç katlı olan Store'un en üst katında kulüple alakası olmayan Adidas ürünler satılıyor. Adidas istediklerini bu kadar çok yaptırabilmek için kulübe oldukça fazla para ödüyor haliyle.
Şimdi soracaksınız bu iki store'a gittin neden hiç forma almadın diye. Size Store'da olan ortalama bir formanın 100 euro yani 230 lira civarında olduğunu söylersem bu soruyu sorma gereği bile duymazsınız. Bir de bir koleksiyoner olarak evime 1 kilometre uzaklıktaki herhangi bir Adidas veya Nike mağazasından 120 liraya alabileceğim bir formayı İspanya'dan alma salaklığına girmek istemedim.

Ben de bu iki kulüple alakalı Türkiye'de bulamayacağım orjinal fikirli ürünler alma yoluna gittim. Real Madrid kupası, Real Madrid Stadyum maketi, Real Madrid ve Barcelona Magnetleri, Barcelona Stadyum maketi ve üzerlerinde Xavi, Messi, Pique, İniesta ve Puyol'un isimleri bulunan bir Shot bardağı seti, Puyol anahtarlığı ve büyük bir Barcelona kalemi gibi ekonomik ürünler aldım. Ayrıca aynı resmin alt bölümünde Real Madrid ve Barcelona turlarında kullandığımız giriş biletleri de mevcut.
Stadyum gezilerinde iki stadın bir çok tribününe, başkanlık localarına, soyunma odalarına, yedek kulübelerine, saha kenarlarına, sahaya çıkan koridorlara ve bir çok bölüme girebiliyorsunuz. Hatta Real Madrid'de yedek kulübesindeki koltuklara dahi oturmanıza izin veriyorlar. Barcelona stadında sahaya çıkmadan 20-30 metre önce futbolcuların dua etmesi için bir kilise bulunması da dikkatimi çeken detaylardan biriydi.

Sonuç olarak Real Madrid stadyum konusunda Barcelona'dan daha iyi. Barcelona store konusunda Real Madrid'den daha iyi. Real Madrid müze konusunda Barcelona'dan daha iyi. Barcelona son yıllarda yaşadığı başarılar sayesinde popülerlik konusunda Real Madrid'den daha iyi. Ve bu iki kulüp Dünya'nın tüm diğer kulüplerinden rekabette birbirlerini daha yukarı çekerek daha iyi bir konuma ulaşmış durumdalar. Barcelona turu'nun 23 euro, Real Madrid turunun 19 euro olduğunu ve her gün binlerce turistin bu kulübün müzelerini ziyaret ettiğini düşünürseniz, bu kulüplerin ekonomik olarak neden bu kadar yukarıda olduğunun sebeplerinden birini anlamış olursunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder