15 Aralık 2013 Pazar

Polaroid Almak İsterseniz Yaşayacağınız Hayal Kırıklıkları


1943'te üç yaşındaki Jennifer Land adındaki bir kız çocuğu basit bir soru sordu: "Fotoğraf çekildiği anda neden hemen kendimi göremiyorum?" Babası Edwin Land gitti ve bunu yapabilecek anında görüntü veren, banyo gerektirmeyen bir fotoğraf makinesi ile filmini icat etti. Küçücük bir çocuğun dikkatini çeken bir eksiklik ve bu ihtiyaca cevap aramanın oluşturduğu bir icat. Polaroid'in basit hikayesi bu.

Hikaye belki güzel başladı. O yıllarda bu makina çok önemli bir icat gibi dursa da günümüzde çektiğimiz fotoğrafları anında görebildiğimiz dijital makinalar ve cep telefonları olduğundan zamanla demodeleşti ve şirket iflas etti. 2005 yılından beri Polaroid film üretilmiyor. O yıllarda üretilen filmler de üzerinden geçen 8 sene içerisinde tazeliğini ne şekilde korumuştur bu da tam bir muamma. 10'lu paketlerde satılan bu filmlerin 100-150 lira gibi karaborsadan alıcı bulduğunu belirtelim. Bu durumda tek bir çareniz kalıyor o da polaroid filmlerini yeniden üreten bir oluşum olan impossible project. Bu internet sitesinden 10'lu paketli bir film artı kargo ücreti 50 dolara maloluyor. Polaroid fotoğraf makinalarının 30-40 liraya satıldığı bir piyasada 10 tane resim çekmek için 100 lira vermek çok mantıksız olacağından bir polaroid fotoğraf makinası alma hikayeniz de burada hayal kırıklığıyla sona eriyor.

İşte ben tüm bu bilgilere hayal kırıklığıyla sonuçlanan bir Polaroid fotoğraf makinası alma hevesiyle ulaştım. Şu an piyasada milyonlarca polaroid fotoğraf makinası olmasına rağmen kimse bu makinaları kullanamıyor. Bu yüzden bu makinaları sahibinden gittigidiyor tarzı sitelerde çok ucuza bulmanız mümkün. Yazının başlığında kullandığım fotoğraf Polaroid'in instant 1000 adlı ve benim tasarımını çok sevdiğim bir modeli. Bu fotoğraf makinasını kullanabilmek oldukça güzel olurdu ancak bu durumda evimin bir köşesinde duran antika bir fotoğraf makinası olarak güzel bir obje vasfı gösterecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder