22 Aralık 2013 Pazar

Mimarlığa Geri Dönüş


En son 2009'un yaz okulunda ders vermişsiniz. Yani aradan 4 sene geçmiş. Mimarlıkla ilgili tüm bildiklerinizi unutmuşsunuz. Sınava girmeyi, sınava çalışmayı, proje yapmayı, not almayı, çizim yapmayı yani öğrencilikle ilgili tüm melekelerinizi yitirmişsiniz. Sonra size hayatla ilgili gerçekleri tokat gibi yüzünüze vuran bir yaz yaşıyorsunuz. Ailenizin imkanları ne kadar çok olursa olsun işe yarar bir insan olduğunuzu göstermedikçe ve ispatlamadıkça kendinize saygı duymadığınız gibi başkaları da size saygı duymuyor. Bir karar vermek, bir yola girmek lazım değil mi ?

İşte bu yeniden başlamanın, kaldığı yerden devam etmenin, bu geri dönüşün temel nedeni de bu. Hakettiğiniz ve olmanız gereken yerde değilsiniz, itibarınızı geri almak ve aslında var olan potansiyelinizin hala orada durduğunu kanıtlamak zorundasınız.

Kaldığınız yerden devam etmek sıfırdan başlamak kadar kolay değil. Çünkü sıfırdan başlasanız 1'nci sınıfta olursunuz. Dersleriniz kolay olur. Ama siz 3'üncü 4'üncü sınıf yani bitirmeniz için gereken tüm dersleri aynı anda alıp vermek zorundasınız. Yaşınız 26'ya gelmiş, eskisi kadar kolay kavrayamıyorsunuz, en azından beyin eski elastikiyetine sahip değil. İsteseniz de eskisi kadar kolay şekil veremiyorsunuz ona. Sınıf arkadaşlarınız 3-4 ay önce proje yaptıkları için kaldıkları yerden hazır bir şekilde devam ediyorlar. Ama sizin mimarlıkla alakalı herşeyi unutup 1'inci sınıf öğrencisiymişcesine bir bilgiye sahipken 3'üncü sınıfın proje dersini alırken ne kadar zorlandığınızı anlatmaya hakkınız yok. Hiç sınıf arkadaşınız, tanıdığınız, not isteyebileceğiniz hiç kimse yok. Tek başınasınız.

Tüm bu zorluklara rağmen dersler başlayalı 3 ay geçmiş tüm ödevlerinizi, quizlerinizi, vizelerinizi eksiksiz yapmışsınız ve projenizi de mimari kavramlarla örtüşecek seviyeye ulaştırmışsanız şu an benim yorgunluğuma empati yapabilirsiniz. Geriye sadece final sınavları kaldı ve derslerin hepsini vereceğimi umuyorum. Her şeyi yaşında yaşamak en güzeliymiş. Belli bir yaştan sonra bazı şeyleri toparlamak kolay değil. Benden küçük arkadaşlar bu yazıdan ders çıkarsınlar ve okullarını aksatmasınlar. Yaşınızın gerektirdiklerinin gerisinde kaldıkça hayatın gerisinde kaldığınızı her gün yeni bir tecrübeyle anlıyorsunuz. Şimdi finaller için çalışmaya başlamam gerekiyor. Görüşmek üzere..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder